İnternet Nasıl Çalışır ?

Tolgahan Bora
4 min readOct 12, 2021

--

İnternet haritası. Her bir çizgi IP adreslerini temsil eden iki düğüm (node) arasında çizilmiştir. Çizgilerin uzunluğu IP adresleri arasındaki gecikmeyi temsil eder. Bu çizim C sınıfı ağların yaklaşık %30'unu temsil eder. Renk kodları, çizgilerin RFC 1918 kodlarını temsil eder.
İnternet haritası. Her bir çizgi IP adreslerini temsil eden iki düğüm (node) arasında çizilmiştir. Çizgilerin uzunluğu IP adresleri arasındaki gecikmeyi temsil eder. Bu çizim C sınıfı ağların yaklaşık %30'unu temsil eder. Renk kodları, çizgilerin RFC 1918 kodlarını temsil eder.

İnternet ilk DARPA net olarak ABD’de ortaya çıkıyor. ABD savunma sanayisi projeyi geliştiriyor ve nükleer bir saldırıda bile ayakta kalabilecek bir ağ tasarlamak amacıyla ortaya çıkıyor. ABD bu yüzden merkezi bir sistem değil dağıtık bir sistem istiyor.

İlk olarak odaklanmamız gereken ‘’Server’’ ve ‘’Client’’ yani sunucu ve istemci,kullanıcı modeli. İnternet ile birlikte hayatımıza giren bir model değil, internet öncesi dönemlerden örnek verilecek olursa radyo dinlemek için bir frekans ayarı gerekir. Frekans ise bir serverdan yönlendirilir.

Burada iletilen sinyali ‘’Veri’’ olarak nitelendiriyoruz.Veriyi çevirmek, modellemek için ise ‘’bit’’ kavramı ortaya çıkıyor.(1 bit)

Bit: Binary Digit yani 1 veya 0 olabilen anlamına geliyor. Kısaca ikilik sistem diyebiliriz.

Daha derine inecek olursak bu bit modelini hata oranını en aza indirmek için kullanıyoruz. Örnek olarak bir voltaj ayarını düşünün. 0 değerini -12 ye atarsak diğer 1 değerini de +12 ye atarsak hatanın gerçekleşmesi için 24 voltluk bir oynama gerekir.

Bitler tek başına efektir bir anlam taşımaz.Birleşerek anlamlı veriyi oluştururlar. Bitler kullanılarak ‘’Byte’’ elde edilir.

Byte(B): 8 bits, yani 8 adet bitin yan yana gelmesi ile Byte oluştur.(01001001, örnek bir byte)

256 değer kodlanabilir. yani bir byte 256'ya kadar doğal sayıyı tutabilir. Ya da siyahtan beyaza renk paleti oluşturabilinir.

ASCII(American Standart Code for Information Interchange)

Yazılım dillerinde de sıkça karşımıza çıkan ASCII kodlama standartı da byte’ları harf olarak çevirmeye yarar. Bu şekilde elimizde ki anlamlı veri grubunu bilgiye çevirmiş oluruz. Gönderdiğimiz bütün mesajlar, paylaştığımız bütün fotoğraflar Binary çevirilip öyle gönderilmektedir.

İnternet Nasıl Çalışır ?

Yukarıda ki görsel ile internet donanımı betimleyebiliriz. En ortada ki noktalar Switch,Router(Yönlendirici) olarak adlandırırız. ortada ki noktaların dışında kalanlar ise erişim noktaları yani modemler olmaktadır. En dışarıda kalan noktalar ise Client yani kullanıcılar,bizleriz. Görselde anlaşılacağı gibi internet merkezi değil ‘’Dağıtık bir sistemdir’’.

Paket Switching

dikdörtgenleri Router olarak ele alınız.

Paket atma işlemi, bir siteye tıkladığınızda size bir ağ(Line) tahsis edilir ve oraya paket atılır. paketin içeriğinde nereye gideceği yazmaktadır bu şekilde tüm yolları deneyerek routerların(dikdörtgen şekil) yönlendirme işlevi ile birlikte yolunu kısa şekilde bulmaktadır.

Internet Protocol(IP)

IP adresleri eşsizdir, kimlik numarası gibi modemlere bir adet tanımlanır ve dünyada o IP adresin aynısından yoktur. IP adresleri 4 byte olmaktadır. Bu yüzden adında ki 4 buradan gelir IPv4.(Internet Protocol Version 4) Örnek bir IPv4 adresi: 131.229.64.1(Bytelarda bahsettiğimiz gibi her adımda 256 ya kadar sayı alabilir, 255.255.255.255)

Totalde dünya’da 4 milyar adet IP adresi mevcuttur. Fakat 8 Milyarlık bir dünya nüfusunda bir kişinin bir telefonu,bilgisayarı,tableti olduğu ele alınırsa sadece 3 adet IP bir kişiye tahsis edilmiş olur.İkilik sistemde ele aldığımıza göre 255.255.255.255 sayısı dolduğunda IP adresleri ne olacak ? sorusunu düşünmüşsünüzdür. Bunun için 2 adet çözüm mevcut.

Çözüm 1: DHCP(Dynamic Host Congfigration Protocol)

Yukarıda ki görselde tam anlamıyla DHCP’yi açıklıyoruz. DHCP modem arayüzümüzde yer alan bir paket. Kısıtlı bir IP adresimiz olduğu için DHCP ile sanal IP adresleri oluşturuyor ve bu şekilde internete bağlanıyoruz. Gerçek IP adresimiz DHCP paketinde kalıyor,yukarıda ki görselden yola çıkacak olursak IP Adresimizi 192.168.0.62 ele alalım, DHCP Server sanal IP adresi olarak 192.168.0.xxx olarak adresler oluşturuyor ve bunları cihaza bağlıyor fakat bu adreslerin sanal olduğunu unutmamak elzem. Bu şekilde 4 milyar IP adresinden 4 Milyar Erişim Noktasına çıkmış oluyoruz.

Peki 4 Milyar erişim noktasına ulaştığımızda ne olacak ? Burada devreye IPv6 giriyor.

Çözüm 2 : IPv6(Internet Protocol Version 6)

IPv4 4 byte ile sınırlıyken, Yeni internet protokolü(IPv6) 6 byte ile sınırlı.IPv4: 2 üzeri 32 iken(ikilik tabanda ilerlediğimiz için 2 olarak ele alınıyor.)IPv6: 2 üzeri 48 olmakta ve bu 2 üzeri 32 den çok daha büyük bir sayı. Çok uzun bir süre IPv6 limitinin dolması pek mümkün görülmüyor.

IPv6 e ne zaman geçileceği henüz bilinmiyor fakat cihazlar hem IPv4 hem IPv6 destekliyor. Spekülasyonlar forumlarda mevcut örnek olarak bir gün IPv4 un tamamen kapatılacağı ve sadece IPv6 kullanacağı söyleniyor. Maliyet bakımından henüz IPv6 günümüzde tercih edileceği düşünülmüyor.

--

--

Tolgahan Bora
Tolgahan Bora

Written by Tolgahan Bora

0 Followers

I am MIS student and 3.I’m in class.I am working on Artificial Intelligence and Machine Learning. I write articles, conduct research and develop projects.

No responses yet